Sajnos a kelleténél jobban szeretem az édességeket, de bizony az inzulinrezisztencia miatt száműzni kellett többek között a hagyományosan, jó sok cukorral készült házi lekvárt is.
Vásároltam többször is bolti cukormentes lekvárt, de egyrészt az igen borsos áruk, másrészt valahogy az ízük sem nyerte el a tetszésemet, ezért döntöttem úgy hogy megpróbálkozom magam a lekvár készítéssel.
Tavaly nyáron voltunk először szedd magad akcióban egy eperföldön. Akkor teszteltem a technikát és az alapanyagokat. Elhoztam nektek a receptemet, amit igyekeztem fotókkal is megörökíteni.
Hála a bioboltokban kapható Pektinnek nem kell órákat rotyognia a gyümölcsnek a tűzhely mellett, elegendő mindösszesen fél óra főzés! Az üvegek alapos fertőtlenítése azonban annál fontosabb, bemutatom hogy csináld!
Megjegyzés: Ez a recept elkészíthető cukros változatban is, ha nem akarod mellőzni a hagyományos édesítést, viszont a hagyományos lekvár főzéshez képest a pektinnel zselésített lekvár nem igényel olyan nagy mennyiségű cukrot, elegendő kilogrammonként 20-30 dkg is.
Hozzávalók
- 2,5 kg eper
- 30 gramm pektin
- 2 teáskanál citromlé
- 20 gramm negyedannyi édesítő ( stivia-eritrit)
Első lépés – a befőttes üvegek sterilizálása
Ennek többféle módja létezik, én a sütőben történő sterilizálást kedvelem, mert egyszerű és könnyen kézre állnak az üvegek a töltéshez.
- melegítsük elő a sütőt 110-120 fokra
- Mosószeres vízben mossuk el az üvegeket és a fedeleket, majd csöpögtessük le. Ezt követően a nedvesen állítsuk az üvegeket egy tepsire nyakukkal felfele, ugyanígy a fedeleket ( tető küldő oldala feküdjön a tepsin)
- 15 percre tegyük a sütőbe őket, addig amíg az üvegek teljesen meg nem száradnak
- Ezután kikapcsolhatjuk a sütőt, vigyázzunk hogy a belső felületét a fedélnek és az üvegnek ne érintsük meg!
Második lépés – Eper főzése
- Tisztított, megmosott epret egy lábasban feltesszük a tűzhelyre. Botmixer segítségével pürésítjük, kinek mi tetszik lehet teljesen homogén a lekvár vagy kisebb-nagyobb darabokat meghagyni dzsem jelleggel.
- Hozzáadjuk a pektint és édesítőszert szitálva nehogy csomós legyen. Kb. 10-15 percig lassú tűzön főzzük, hozzáadjuk a citromlevet, majd további 10 percig forraljuk.
Harmadik lépés – Üvegek megtöltése
- Ehhez mindenképp ajánlok egy lekváros tölcsér beszerzését, aminek a lényege, hogy a szélesebb nyakán keresztül a lekvárt könnyedén a megfelelő helyre tudjuk kanalazni anélkül, hogy az üveg és a teljes konyhapult tiszta maszat lenne.
- A töltést követően óvatosan – érintésmentesen- rácsavarjuk a fedőt, majd fejre állítjuk az üveget. Használhatunk celofánt is, de nem kötelező.
Ha minden üveg kész, betesszük őket a plédek közé, vagyis a száraz dunsztba egymás mellé, de már ne fejjel lefelé, majd pár napig békén hagyjuk őket.
Tipp: Érdemes kis méretű üvegeket használni, mert felbontást követően gyorsabban meg tud romlani a lekvár. Mindig tiszta kanállal szedjünk belőle és ha nem fogy el tároljuk hűtőszekrényben.
Isteni egy finom teljeskiőrlésű palacsintával!
Jóétvágyat!