Oldal kiválasztása

Sajnos a kelleténél jobban szeretem az édességeket, de bizony az inzulinrezisztencia miatt száműzni kellett többek között a hagyományosan, jó sok cukorral készült házi lekvárt is. 

Vásároltam többször is bolti cukormentes lekvárt, de egyrészt az igen borsos áruk, másrészt valahogy az ízük sem nyerte el a tetszésemet, ezért döntöttem úgy hogy megpróbálkozom magam a lekvár készítéssel.

Tavaly nyáron voltunk először szedd magad akcióban egy eperföldön. Akkor teszteltem a technikát és az alapanyagokat. Elhoztam nektek a receptemet, amit igyekeztem fotókkal is megörökíteni. 

Hála a bioboltokban kapható Pektinnek nem kell órákat rotyognia a gyümölcsnek a tűzhely mellett, elegendő mindösszesen fél óra főzés! Az üvegek alapos fertőtlenítése azonban annál fontosabb, bemutatom hogy csináld!

Megjegyzés: Ez a recept elkészíthető cukros változatban is, ha nem akarod mellőzni a hagyományos édesítést, viszont a hagyományos lekvár főzéshez képest a pektinnel zselésített lekvár nem igényel olyan nagy mennyiségű cukrot, elegendő kilogrammonként 20-30 dkg is. 

Hozzávalók 

  • 2,5 kg eper 
  • 30 gramm pektin
  • 2 teáskanál citromlé
  • 20 gramm negyedannyi édesítő ( stivia-eritrit) 
Epre lekvár üveg

Első lépés – a befőttes üvegek sterilizálása

Ennek többféle módja létezik, én a sütőben történő sterilizálást kedvelem, mert egyszerű és könnyen kézre állnak az üvegek a töltéshez.

  • melegítsük elő a sütőt 110-120 fokra
  • Mosószeres vízben mossuk el az üvegeket és a fedeleket, majd csöpögtessük le. Ezt követően a nedvesen állítsuk az üvegeket egy tepsire nyakukkal felfele, ugyanígy a fedeleket ( tető küldő oldala feküdjön a tepsin)
  • 15 percre tegyük a sütőbe őket, addig amíg az üvegek teljesen meg nem száradnak
  • Ezután kikapcsolhatjuk a sütőt, vigyázzunk hogy a belső felületét a fedélnek és az üvegnek ne érintsük meg!

Második lépés – Eper főzése

  • Tisztított, megmosott epret egy lábasban feltesszük a tűzhelyre. Botmixer segítségével pürésítjük, kinek mi tetszik lehet teljesen homogén a lekvár vagy kisebb-nagyobb darabokat meghagyni dzsem jelleggel.
  • Hozzáadjuk a  pektint és édesítőszert szitálva nehogy csomós legyen. Kb. 10-15 percig lassú tűzön főzzük, hozzáadjuk a citromlevet, majd további 10 percig forraljuk. 
Édesítőszer kimérése

Harmadik lépés – Üvegek megtöltése

  • Ehhez mindenképp ajánlok egy lekváros tölcsér beszerzését, aminek a lényege, hogy a szélesebb nyakán keresztül a lekvárt könnyedén a megfelelő helyre tudjuk kanalazni anélkül, hogy az üveg és a teljes konyhapult tiszta maszat lenne. 
Üveg megtöltés eper lekvárral
  • A töltést követően óvatosan – érintésmentesen- rácsavarjuk a fedőt, majd fejre állítjuk az üveget. Használhatunk celofánt is, de nem kötelező. 

Ha minden üveg kész, betesszük őket a plédek közé, vagyis a száraz dunsztba egymás mellé, de már ne fejjel lefelé, majd pár napig békén hagyjuk őket.

Tipp: Érdemes kis méretű üvegeket használni, mert felbontást követően gyorsabban meg tud romlani a lekvár. Mindig tiszta kanállal szedjünk belőle és ha nem fogy el tároljuk hűtőszekrényben. 

Isteni egy finom teljeskiőrlésű palacsintával!
Jóétvágyat!

Elrakott eper lekvár
Megosztás